Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

10

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Δένδιας για Τουρκία: Ανησυχία για την προκλητικότητα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δένδιας για Τουρκία: Ανησυχία για την προκλητικότητα

Δένδιας για Τουρκία: Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «όχι καλή εξέλιξη» το ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία σχεδόν συμπίπτουν

Την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την τροπή που έχουν πάρει αυτές λόγω της ρητορικής όξυνσης στην οποία επιδίδεται η γειτονική χώρα, εξέφρασε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός της τουρκικής ρητορικής, καθώς θέτει θέματα όπως αυτά της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, που δεν έβαζε ποτέ στο τραπέζι. Όπως είπε, αυτό εγκλωβίζει την Τουρκία και την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ ξεκαθάρισε πως από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα επίπεδο συνεννόησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον Βόσπορο και σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικός στην προοπτική της, καθώς θεωρούσε ότι για να υπάρξει άνοιγμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν χρειάζονταν ενέργειες από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά το αντίθετο. Σημείωσε δε πως η εικόνα που έλαβε ήταν ότι η συνάντηση πήγε εξαιρετικά και πως του είναι αδύνατον να ιχνηλατήσει τι συνέβη από την πλευρά της Τουρκίας μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «όχι καλή εξέλιξη» το ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία σχεδόν συμπίπτουν, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 2019 και μετά. Μιλώντας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, αλλά έχει φέρει πιο κοντά την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Αναρωτήθηκε, δε, γιατί κάποιος που βλέπει μακριά στην Τουρκία να επιλέξει τη στρατηγική του τουρκολιβυκού μνημονίου, που οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις